amarysia.gr | Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

amarysia.gr | Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

Γράφει η Παναγιώτα – Νιόβη Χριστοπούλου, δικηγόρος Αθηνών, Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Οι πολίτες της Ευρώπης, οι πολίτες της Ελλάδας καλούνται να επιλέξουν τα κόμματα, τους ευρωβουλευτές και τη νέα ηγεσία της.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν το μέλλον μας. Οι προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε είναι πολλές και δυσεπίλυτες.

Είναι η ασφάλεια της Ευρώπης.

Είναι η ικανότητά μας να προετοιμάσουμε έγκαιρα τα κράτη μας, τις κοινωνίες και τους πολίτες μας να αντιμετωπίσουν την τεχνολογική επανάσταση και την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι η δυνατότητά μας να κτίσουμε ξανά το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα ώστε να εγγυηθούμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους.

Η Ευρώπη μετά από μια μεγάλη περίοδο ειρήνης έχει να αντιμετωπίσει τις αναθεωρητικές βλέψεις της Ρωσίας. Διαπράττουν τεράστιο λάθος όσοι πιστεύουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν μας αφορά. Οι δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα είναι και πάλι εδώ, στη γειτονιά μας.

Η νέα ηγεσία που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές καλείται να αποφασίσει:
• Θα αποκτήσει η Ευρώπη επιτέλους κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα;
• Θα αξιοποιήσει την κοινή δανειοληπτική ικανότητά της για να ενισχύσει την άμυνά της και να προστατεύσει τα κοινά μας σύνορα;
• Θα αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, το οποίο αποτελεί και βασική προϋπόθεση για να διασφαλισθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μας;

Η Ελλάδα έχει εκατό φορές περισσότερους λόγους για αγωνισθεί για μια Ευρώπη με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα και ισχύ, γιατί εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές της γειτονικής Τουρκίας. Το 2050 η Τουρκία θα έχει 100 εκατομμύρια πληθυσμό. Έχει ήδη τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό στο ΝΑΤΟ. Ανήκει στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και διαθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία.

Αν όχι εμείς, τότε ποια χώρα έχει εθνικό συμφέρον να αγωνιστεί για μια ισχυρή γεωπολιτικά Ευρώπη;

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει τεράστιες αλλαγές, σε όλους σχεδόν τους τομείς και κλάδους· από την πρωτογενή παραγωγή και τη βιομηχανία, μέχρι τις υπηρεσίες και την καθημερινότητά μας. Συστήματα υπολογιστών ικανά να αυτοματοποιούν μεγάλο αριθμό διαδικασιών. «Έξυπνα» σπίτια, συσκευές, εφαρμογές – ακόμα και ρούχα, που μπορούν να καταγράφουν δεδομένα. Ρομποτική, γνωσιακή πληροφορική, γενετική μηχανική, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, επιστήμη των υλικών, αποθήκευση ενέργειας, κβαντικοί υπολογιστές κ.ά. αλλάζουν δραστικά την παραγωγή, τη διαχείριση της υγείας, την εργασία, ακόμα και τομείς που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας.

Η επανάσταση της τεχνολογίας και η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί ήδη απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας αλλά και δημιουργεί ανάγκη για νέες ειδικότητες. Δημιουργεί νέα χάσματα, ανάμεσα στους πρωτοπόρους και στους ουραγούς. Δημιουργεί νέες απειλές σε θέματα ασφάλειας δεδομένων και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Ευρώπη -και μαζί η Ελλάδα- είναι σημαντικό να βρεθεί στην κόψη του κύματος των αλλαγών. Να μετατρέψει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, σε εργαλεία αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Αλλά κυρίως να λάβει εγκαίρως μέτρα, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο αποκλεισμού. Να μπορέσει η μικρή επιχείρηση, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και ο κάθε εργαζόμενος, να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες, να αποκτήσει κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να μη μείνει κανείς πίσω. Να προστατέψουμε την ασφάλεια των δεδομένων και να εγγυηθούμε την προστασία των δικαιωμάτων.

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να κτίσει ξανά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να εγγυηθεί ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες.
• Χρειάζεται να αξιοποιήσει το μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς, για να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και να ανταποκριθούμε στον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.
• Χρειάζεται μεγαλύτερη συνένωση δυνάμεων στον τραπεζικό, τηλεπικοινωνιακό, ενεργειακό και τεχνολογικό κλάδο.
• Χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις σε ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και διασύνδεσης με άλλες ηπείρους για φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια.
• Χρειάζεται περισσότερες κοινές δράσεις για να διασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και σε ομαλές ροές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
• Χρειάζεται να δημιουργήσει ένα περισσότερο αξιοκρατικό περιβάλλον για τους νέους ανθρώπους και τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες.
• Χρειάζεται να διαμορφώσει ικανές δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης για να μη μείνουν πολίτες στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.

Σε όλα αυτά τα θέματα, οι αποφάσεις που θα πάρει η Ευρώπη, η νομοθεσία που θα προωθήσει και οι πόροι που θα διαθέσει, θα καθορίσουν το μέλλον μας.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τώρα.

– Θα δώσουμε δύναμη στις υπεύθυνες μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για να επιλύσουμε τα δύσκολα προβλήματα της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της τεχνολογικής επανάστασης και της ακρίβειας ή θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν ακραίες ανεύθυνες και οπισθοδρομικές φωνές;

– Θα ενδυναμώσουμε την παρουσία της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στη νέα ηγεσία της Ευρώπης: με εκπροσώπους που έχουν τη γνώση, την επαγγελματική εμπειρία, ώστε να μην είναι απλοί παρατηρητές, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών και να προωθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα;

Η υποψηφιότητά μου είναι μια διαφορετική επιλογή, για τους πολίτες που αναζητούν εκπροσώπους με γνώση, τεχνοκρατική επάρκεια, για να δυναμώσουν τη φωνή της Ελλάδα και της Ομογένειας στην Ευρώπη.