Amna.gr – Διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής και πολιτικής άμυνας προς όφελος της εθνική μας ασφάλειας

Amna.gr – Διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής και πολιτικής άμυνας προς όφελος της εθνική μας ασφάλειας

Προερχόμενη από τους απόδημους και με μακρά επαγγελματική πορεία στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, η νομικός Νιόβη Χριστοπούλου είναι η μοναδική υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας από την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ.
 Η Νιόβη Χριστοπούλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στο όραμά της, στους στόχους της εφόσον εκλεγεί, στην τεχνητή νοημοσύνη ως «μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ» αλλά και στην αγάπη της για την Ελλάδα που -όπως λέει- την ώθησε να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Η κ. Χριστοπούλου αναφέρθηκε και στα δύο πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που απασχολούν έντονα την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ενιαία εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι σε όλες τις αναθεωρητικές ή τρομοκρατικές δυνάμεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Νίοβης Χριστοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Γ. Γαραντζιώτη:

Ερ.: Είστε η μοναδική υποψήφια στις επικείμενες Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία από την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ. Μιλήστε μας για την επαγγελματική σας διαδρομή και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και να συμμετέχετε ενεργά;
ΑΠ.:
 Πράγματι προέρχομαι από την ελληνική ομογένεια και ειδικότερα από την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ, στην οποία ανήκω τα τελευταία 25 χρόνια.  Στη Νέα  Υόρκη πήγα μετά την αποφοίτηση μου από τη Νομική Σχολή Αθηνών για μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Όταν αποφοίτησα, αποφάσισα να μείνω στις ΗΠΑ και να ξεκινήσω τη σταδιοδρομία μου σε ένα δυναμικό περιβάλλον, με αξιοκρατικές ευκαιρίες για εξέλιξη. Δούλεψα σε μεγάλες δικηγορικές εταιρίες στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον με εξειδίκευση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Μέσα από την συνεργασία μου με νεοφυείς επιχειρήσεις γνώρισα και γοητεύτηκα από τον κόσμο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Κατόπιν εργάστηκα στην Amazon, όπου ανέλαβα υπεύθυνο ρόλο στην δημιουργία και προώθηση διεθνώς προϊόντων fintech της εταιρείας.  Σήμερα ασχολούμαι με συμβουλευτική και επενδύσεις σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και γενικότερα ψηφιακής τεχνολογίας. 
Ως απόδημη Ελληνίδα, ένιωθα πάντα την ανάγκη όχι μόνο να διατηρήσω την επαφή με την πατρίδα, αλλά και να της προσφέρω ό,τι μπορώ. Το πάθος και το όραμά μου είναι να συνδέσω το ταλέντο και τις καινοτόμες ιδέες των Ελλήνων με τον κόσμο της ομογένειας, αλλά και με το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο, ώστε μαζί να προωθήσουμε την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της χώρας. Με το ίδιο κίνητρο, την αγάπη για την Ελλάδα, αποφάσισα να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας – κι εφόσον με εμπιστευθούν οι συμπολίτες μου, να εκπροσωπήσω αποτελεσματικά την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.  

Ερ.: Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη και δυναμική ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ποια είναι η σχέση σας με τους ομογενείς; 
Απ.: 
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι πράγματι δυναμική και τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μεγάλες μάχες, υπέρ της πατρίδας, όπως η προώθηση του EastMed Act, η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 κ.α. 
Η οικογένεια μου κι εγώ είμαστε ενεργά μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Εκκλησιαζόμαστε στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης, όπου τα παιδιά μου πάνε και στο Κυριακάτικο σχολείο, συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις, σε γιορτές. Υπήρξα ενεργό μέλος δραστήριων ομογενειακών φορέων, όπως είναι Hellenic American Bankers’ Association, το Hellenic American Chamber of Commerce, το ελληνικό παράρτημα του International Chamber of Commerce κ.ά. 

Ερ.: Με βάση την επαγγελματική πορεία σας σε τι πιστεύτε ότι θα μπορούσατε να συνεισφέρετε εάν εκλεγείτε ευρωβουλευτής; Τι θα προσπαθήσετε να αλλάξετε και σε ποιους τομείς;
Απ.: 
Σκοπεύω να εργαστώ δυναμικά για τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής και πολιτικής άμυνας προς όφελος της εθνική μας ασφάλειας. Να συμβάλω σε αποφάσεις που διασφαλίζουν ότι η τεχνολογική ανάπτυξη θα προχωρήσει με όρους και κανόνες, που προστατεύουν την ασφάλεια και τα δικαιώματα κάθε πολίτη, που διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής. Να διεκδικήσω προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων, εκσυγχρονισμού και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του πρωτογενή τομέα, ώστε κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα να μην αποκλειστεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Επίσης, να αναζητήσω προγράμματα πολιτισμού και παιδείας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη σύνδεση της ομογένειας με την Ελλάδα. 

Ερ.: Σχετικά με τα δύο ενεργά πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που απασχολούν πολύ την Ευρώπη, είστε υπέρ μιας στενότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Μεσανατολικό και στη βοήθεια στην Ουκρανία;
Απ.: 
Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ενιαία εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας. Πρέπει να είναι σε θέση να εγγυάται τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και να διασφαλίσει την ειρήνη και την γεωπολιτική σταθερότητα, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι σε όλες τις αναθεωρητικές ή τρομοκρατικές δυνάμεις, όπως είναι η Ρωσία και η Χαμάς. Αν η Ευρώπη δεν αποκτήσει ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα και ρόλο, η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή δεν πρόκειται να περιοριστεί.   
  
Ερ.: Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο ως τεχνολογία του μέλλοντος και ήδη ΕΕ και ΗΠΑ συνεργάζονται στενά για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών τεχνολογιών και εφαρμογών. Ασχολείστε με τη συμβουλευτική σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ψηφιακής τεχνολογίας. Ποια είναι η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης που για την ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα;
Απ.:
 Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Από την οικονομία, την απασχόληση και τα εισοδήματα, μέχρι τη διπλωματία και την ασφάλεια. Η ΕΕ, παρ’ ότι υστερεί στην παραγωγή τεχνολογίας είναι πρωτοπόρος όσον αφορά τη ρύθμιση της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο πρόσφατος Ευρωπαϊκός Κανονισμός ΑΙ Act μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο νόμου, που στην πράξη θα δεσμεύσει και τις ΗΠΑ και την Κίνα, αν θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά. 
Η μεγάλη πρόκληση σε επίπεδο ΕΕ είναι να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυνατότητα. Να  συνδιαμορφώσουμε πολιτικές, ώστε να οδηγηθούμε σε μια δυναμική, αλλά ταυτόχρονα ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην τεχνολογική ανάπτυξη. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο δυναμική και ανταγωνιστική στην παραγωγή τεχνολογίας, αλλά και ικανή να θέτει κανόνες, να υπερασπίζεται θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα.       

Ερ.: Φέτος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της επιστολικής ψήφου και στις ΗΠΑ είχε μεγάλη απήχηση. Θα επηρεάσει πιστεύετε τις εκλογές; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα;
Απ.: 
Η επιστολική ψήφος έδωσε για πρώτη φορά στην ελληνοαμερικάνικη κοινότητα και σε όλη την ομογένεια να συνδεθεί ξανά με την πορεία της μητέρας πατρίδας. Μας έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε παρουσία και φωνή στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, εκεί που θα ληφθούν αποφάσεις με τεράστιο αντίκτυπο για τη χώρα μας, αλλά και για τη μορφή που θα έχει ο κόσμος μας τα επόμενα χρόνια.  Ζητώ και ελπίζω στη στήριξη των απανταχού Ελλήνων και Ελληνίδων, για να υπηρετήσω αυτή την αποστολή με γνώση, με πάθος και αφοσίωση»

https://www.amna.gr/euro-ekloges24/article/820801/N-Christopoulou-Diamorfosi-koinis-europaikis-exoterikis-kai-politikis-amunas-pros-ofelos-tis-ethniki-mas-asfaleias