ekirikas.com | «Περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη απαιτούν τα προβλήματα των πολιτών» – Η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Νιόβη Χριστοπούλου στον «Ε.Κ.»

ekirikas.com | «Περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη απαιτούν τα προβλήματα των πολιτών» – Η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Νιόβη Χριστοπούλου στον «Ε.Κ.»

ΑΘΗΝΑ. Περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη απαιτούν τα προβλήματα των πολιτών προκειμένου να επιλυθούν, λέει μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νιόβη-Παναγιώτα Χριστοπούλου. Εκπροσωπώντας την Ομογένεια των ΗΠΑ στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, η κ. Χριστοπούλου μιλάει επίσης για τις δικές της προτεραιότητες σε περίπτωση που εκλεγεί, και κάνει αναφορά στις μάχες που διαχρονικά δίνει η Ομογένεια για την Ελλάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Ε.Κ.»: Γιατί να ψηφίσει κάποιος την Παναγιώτα-Νιόβη Χριστοπούλου και τη Νέα Δημοκρατία;

Νιόβη Χριστοπούλου: Σας ζητώ να με ψηφίσετε (#41 για την επιστολική) γιατί προέρχομαι από την ελληνική Ομογένεια και ειδικότερα την ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, στην οποία ανήκω και συμμετέχω με υπερηφάνεια πάνω από 20 χρόνια. Ζω στη Νέα Υόρκη μετά την αποφοίτηση μου από την Νομική Σχολή του Columbia. Στη Νέα Υόρκη μεγαλώνω με τον σύζυγό μου δύο υπερήφανα Ελληνόπουλα που γεννήθηκαν στη Νέα Υόρκη, ετών 7 και 11. Κίνητρο σε αυτή την απόφαση ήταν η συναισθηματική ανάγκη που νοιώθουμε όλοι οι απόδημοι Ελληνες να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την πρόοδο της πατρίδας μας και να διατηρήσουμε την επαφή με τις ρίζες μας.

Ζητώ την στήριξη των ομογενών γιατί έχω τις γνώσεις και την επαγγελματική εμπειρία  για να συμμετέχω ενεργά στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών που μπορούν να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Ελληνες. Δέσμευσή μου είναι να εργαστώ για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, να ενδυναμώσω τη φωνή της Ελλάδας και της ελληνικής Ομογένειας στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Θα παλέψω για την στήριξη της ελληνικής Ομογένειας σε θέματα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας για τα παιδιά μας, αλλά και σύνδεσης με την Ελλάδα σε θέματα πρακτικά και καθημερινά.

Η Νέα Δημοκρατία μετέτρεψε μια Οικονομία υπό χρεωκοπία σε μια Οικονομία με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, με σημαντική μείωση της ανεργίας και ραγδαία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Γιατί οικοδόμησε στρατηγικές συμμαχίες με τις ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο. Γιατί ανήκει στις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει ένα ανταγωνιστικό και βιώσιμο περιβάλλον για όλους. Γιατί αγωνίζεται, με σκοπό να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, που θα έχει καθοριστική σημασία για τα εθνικά μας θέματα. Θα έχει, επίσης, σημασία και στο πλαίσιο του Κυπριακού, του οποίου η επίλυση θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα και να αποτελέσει κριτήριο για την όποια πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Οι Ελληνες ομογενείς έχουμε έναν παραπάνω λόγο να ψηφίσουμε τη Νέα Δημοκρατία: γιατί η κυβέρνησή της ήταν η πρώτη, που έδωσε στην Ομογένεια τη δυνατότητα να αποκτήσει, μέσω της ψήφου, παρουσία και φωνή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Είναι σημαντικότερο από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη πενταετία η Ελλάδα θα έχει επαρκή και αποτελεσματική εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με εξίσου αποτελεσματική αντανάκλαση στις διατλαντικές σχέσεις. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καθοριστικό για την ποιότητα της ανάπτυξης και τη δημοκρατία σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Η Ομογένεια δίνει διαχρονικά μάχες για την Ελλάδα και προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στα μεγαλύτερα διεθνή φόρα. Σήμερα, έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αποκτήσει παρουσία και φωνή στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, εκεί όπου θα ληφθούν αποφάσεις με τεράστιο αντίκτυπο για τη χώρα μας, αλλά και για τη μορφή που θα έχει ο Κόσμος μας τα επόμενα χρόνια.

Μπορώ και θα επιδιώξω να δυναμώσω αυτή τη φωνή.

«Ε.Κ.»: Τελικά η Νέα Δημοκρατία ποιον έχει αντίπαλο σε αυτές τις εκλογές;

Νιόβη Χριστοπούλου: Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα των πολιτών, που για να επιλυθούν χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Αν, για παράδειγμα, η Ευρώπη θέλει φθηνότερη και καθαρότερη Ενέργεια θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα στα ευρωπαϊκά δίκτυα Ενέργειας και στα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας από άλλες ηπείρους. Αν θέλει να κερδίσει τη μάχη κατά της ακρίβειας, θα πρέπει να διασφαλίσει κοινή πρόσβαση σε πρώτες ύλες και σε σταθερές εφοδιαστικές αλυσίδες, θα πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα για κοινές προμήθειες και μεγαλύτερη συνένωση δυνάμεων σε διάφορους κλάδους της Οικονομίας.

Αντίπαλός μας είναι, επίσης, οι λαϊκίστικες προσεγγίσεις που προτείνουν εύκολες και μαγικές λύσεις. Για εμάς εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η γνώση, το σχέδιο και η σκληρή δουλειά.

Αντίπαλός μας είναι η χαλαρή ψήφος και ο κίνδυνος μειωμένης συμμετοχής στις εκλογές.  Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικές, για να τις αφήσουμε να ληφθούν χωρίς εμάς, για εμάς.

«Ε.Κ.»: Σε περίπτωση που εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας στο Ευρωκοινοβούλιο;

Νιόβη Χριστοπούλου: Είναι ξεκάθαρο το τι θέλω να κάνω. Θέλω να συμμετέχω ενεργά, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, ένα βήμα αναγκαίο βήμα για θωρακίσουμε και την εθνική μας ασφάλεια. Προτεραιότητά μου είναι, επίσης, να διασφαλίσουμε τεχνολογική ανάπτυξη με όρους και κανόνες: να προστατέψουμε την ασφάλεια των δεδομένων και να εγγυηθούμε την προστασία των δικαιωμάτων, να διαμορφώσουμε προγράμματα για την κατάρτιση των εργαζομένων, την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του πρωτογενή τομέα, ώστε κανείς Ελληνας και Ελληνίδα να μη μείνει πίσω. Θα εργαστώ, επίσης, για να πετύχουμε στενότερη διασύνδεση της Ομογένειας με την Ελλάδα και να ενισχύσουμε ουσιαστικά την ελληνική εκπαίδευση στην Ομογένεια, με στοχευμένα προγράμματα. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να κτίσει ξανά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να εγγυηθεί ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες.

«Ε.Κ.»: Λέγεται ότι ο Ελληνας διαπρέπει στο εξωτερικό. Τι χρειάζεται για να αρχίσει να διαπρέπει και στο εσωτερικό;

Νιόβη Χριστοπούλου: Το βασικό ζητούμενο είναι να διαμορφώσουμε ένα περισσότερο αξιοκρατικό περιβάλλον, ειδικά για τις νέες και τους νέους. Να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση, στην επιστημονική αλλά και στην επαγγελματική εξειδίκευση. Να αξιοποιήσουμε τον ήλιο και τον άνεμο και από εισαγωγέας ακριβής Ενέργειας να μετατραπούμε σε χώρα – εξαγωγέα φθηνής και καθαρής Ενέργειας. Να διασυνδέσουμε τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιστημόνων που διακρίνονται στο εξωτερικό, με δημιουργικές επιχειρηματικές και ερευνητικές πρωτοβουλίες που μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω την πατρίδα μας. Εχουμε  απεριόριστες δυνατότητες, μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε.

Η Ελλάδα είναι σημαντικό, επίσης, να βρεθεί στην κόψη του κύματος των τεχνολογικών αλλαγών. Να μετατρέψει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, σε εργαλεία αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Αλλά κυρίως να λάβει μέτρα, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο αποκλεισμού: να μπορέσει η μικρή επιχείρηση, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και ο κάθε εργαζόμενος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες, να αποκτήσει κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να μην βρεθεί κανείς στο περιθώριο.

«Ε.Κ.»: Στο εξωτερικό ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες. Στην πλατφόρμα όμως της επιστολικής ψήφου γράφτηκαν μόλις 49.000. Πού αποδίδετε τον μικρό αυτόν αριθμό;

Νιόβη Χριστοπούλου: Πιστεύω πως έγινε το πρώτο βήμα. Οι ομογενείς απέκτησαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να αποκτήσουν φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη. Είμαι βέβαιη ότι στη συνέχεια ολοένα και περισσότεροι ομογενείς θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και να συμμετέχουν στις αποφάσεις για την πατρίδα μας.

«Ε.Κ.»: Πώς σχολιάζετε τη στάση της αντιπολίτευσης να είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, αλλά κατά στις εθνικές εκλογές;

Νιόβη Χριστοπούλου: Δυσκολεύομαι να εξηγήσω τη στάση τους. Ολες και όλοι εμείς που ανήκουμε στην ελληνική Ομογένεια δεν μπορούμε να διακρίνουμε ούτε ένα λόγο αποκλεισμού μας από τη δυνατότητα να συμμετέχουμε και στις εθνικές εκλογές και να επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα αναθεωρήσουν την στάση τους και θα πράξουν το αυτονόητο.