Η ΝΔ ανακοίνωσε τα 28 πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της – Ποιοι έχουν σχέση με την Ομογένεια

AΘΗΝΑ. Στην ανακοίνωση των 28 πρώτων ονομάτων υποψηφίων για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, προχώρησε η Νέα Δημοκρατία, με τα ονόματα έξι ομογενών να περιλαμβάνονται στην σχετική λίστα των πρώτων διεκδικητών του χρίσματος για την Ευρωβουλή.

Λόγος γίνεται για την Νιόβη Χριστοπούλου, ομογενή Νέας Υόρκης, δικηγόρο Αθηνών και Νέας Υόρκης, τον Δημήτρη Κατσαούνη, σύμβουλο Επιχειρήσεων, απόδημο από τον Καναδά, τον Αρθουρ Τσουχαντάρη, επιχειρηματία, απόδημο από την Αυστραλία, πρόεδρο ΝΟΔΕ Αυστραλίας, την Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, δικηγόρο Βρυξελλών και Αθηνών, τον Ορέστη Ομράν, διεθνή δικηγόρο, απόδημο από τις Βρυξέλλες και το Βασίλειο Σακελλάρη, αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, στέλεχος επιχειρήσεων, απόδημο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι έξι ομογενείς από Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν πλούσια βιογραφικά και σημαντική δραστηριότητα στις χώρες όπου διαμένουν. Συγκεκριμένα, η κ. Χριστοπούλου μεγάλωσε στην Αθήνα, τελείωσε τη Νομική Αθηνών και έφυγε σχεδόν αμέσως για τη Νέα Υόρκη, όπου συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Εργάζεται ως νομική σύμβουλος επιχειρήσεων και venturepartner σε θέματα fintech, ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ έχει διατελέσει νομική σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού της Amazon σε θέματα fintech επί διετία.

Παράλληλα, η κ. Χριστοπούλου παρακολουθεί σταθερά το ελληνικό επιχειρείν από διάφορες θέσεις. Οπως είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων, σε προηγούμενη συνέντευξή της, «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα θετικό brand διεθνώς μετά από πάρα πολύ καιρό, καθώς μόλις μερικά χρόνια πριν, δεν αγόραζε κανένας ελληνικά ‘χαρτιά’ (μετοχές) κι οι θεσμικοί επενδυτές ήταν τρομερά επιφυλακτικοί απέναντι στη χώρα. Αυτό έχει αναστραφεί και παίζει ρόλο και η μακροοικονομική πρόβλεψη για την Ελλάδα, που πάει κόντρα στο αρνητικό διεθνές οικονομικό κλίμα». Η ίδια τότε είχε μάλιστα αναφερθεί ειδικώς στην ελληνική Διασπορά διατεινόμενη πως η Ελλάδα ωφελείται σημαντικά από αυτή.

Λίγους μήνες μετά την υπερψήφιση της επιστολικής ψήφου, η οποία και θα δώσει το δικαίωμα στους Ελληνες κατοίκους του εξωτερικού να ασκήσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές το εκλογικό τους δικαίωμα, σημαντική φαίνεται να είναι η παρουσία Ελληνων ομογενών υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για την επιστολική ψήφο, με την οποία ως έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση αυξάνεται και διευρύνεται η συμμετοχή στις εκλογές και η δημοκρατία, καθίσταται η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι την 29η Απριλίου 2024.

Πέραν των ομογενών υποψηφίων, νέα θητεία θα διεκδικήσουν ο επικεφαλής της Κ.Ο. στην Ευρωβουλή, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Μαρία Σπυράκη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, με τη λίστα των 28 να συμπληρώνουν οι: Μιχάλης Αγγελόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ, πρώην δήμαρχος Σάμου, Βανέσα Αρχοντίδου, επικοινωνιολόγος, πρέσβειρα Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Πύρρος Δήμας, ολυμπιονίκης, αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Νόνη Δούνια, πρώην βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων, παρουσιάστρια, Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, πλαστικός χειρουργός, Σπύρος Καρανικόλας, δικηγόρος, διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ολγα Κουρή-Καλέργη, μαιευτήρας-γυναικολόγος, Πίστη Κρυσταλλίδου, γραμματέας Εθελοντισμού Νέας Δημοκρατίας, δημόσια υπάλληλος, Αττικό Νοσοκομείο, Γιώργος Μπλιούμης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ, πτέραρχος ε.α., Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας, Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ολυμπιονίκης, Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού, Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος, Κλασσική Φιλόλογος και Εύη Χριστοφιλοπούλου, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, πρώην βουλευτής Αττικής, πρώην υφυπουργός Παιδείας, πρώην υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει τα 28 πρώτα ονόματα υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου:

Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δικηγόρος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ, πρώην Δήμαρχος Σάμου

Βανέσα Αρχοντίδου, Επικοινωνιολόγος, Πρέσβειρα Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής

Πύρρος Δήμας, Ολυμπιονίκης, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών

Νόνη Δούνια, πρώην Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, παρουσιάστρια

Θανάσης Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Πλαστικός Χειρουργός

Σπύρος Καρανικόλας, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου

Δημήτρης Κατσαούνης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Απόδημος από Καναδά

Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής

Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας

Όλγα Κουρή-Καλέργη, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, Δικηγόρος Βρυξελλών και Αθηνών

Πίστη Κρυσταλλίδου, Γραμματέας Εθελοντισμού Νέας Δημοκρατίας, Δημόσια Υπάλληλος, Αττικό Νοσοκομείο

Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευρωβουλευτής, τ. Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Γιώργος Μπλιούμης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ, Πτέραρχος εα

Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμων, Συγγραφέας

Ορέστης Ομράν, Διεθνής Δικηγόρος, Απόδημος από Βρυξέλλες

Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Ολυμπιονίκης

Βασίλειος Σακελλάρης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, Στέλεχος Επιχειρήσεων, Απόδημος από Ηνωμένο Βασίλειο

Σωτήρης Σέρμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής

Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας

Δημήτρης Τσιόδρας, Διευθυντής Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού

Αρθουρ Τσουχαντάρης, Επιχειρηματίας, Απόδημος από Αυστραλία, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Αυστραλίας

Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος, Κλασσική Φιλόλογος

Νιόβη Χριστοπούλου, Ομογενής Νέας Υόρκης, Δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης

Εύη Χριστοφιλοπούλου, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, πρώην Βουλευτής Αττικής, πρώην Υφυπουργός Παιδείας, πρώην Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».